Elena, studentă a Universității ”Dunărea de Jos”: Violența ca mod de viață în familie, școală și societate

113

În lumea contemporană violența este un fapt concret și real, care încă mai persistă în societatea românească și nu numai. În zilele noastre termenul violență a devenit unul  banal. În jurul nostru vedem la orice pas violență: în magazine, la televizor, pe stradă etc. De aceea pe întreaga planetă sunt frecvente agresiunile, bătăile, conflictele, crimele și răboaiele.

Cu toți știm că violența este de mai  multe tipuri: violență fizică, violență verbală, violență sexuală, violență emoțională, violență economică, violență socială.

Locul unde se petrec cel mai des actele de violență este familia. Violența domestică sau violența în familie înseamnă orice act vătămător, fizic sau emoțional care are loc între membrii unei familii. Violența în interiorul unei familii poate duce la mai multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resurse financiare, izolarea de prieteni și familie, amenințări și atacuri. În majoritatea cazurilor femeia este victima violenței în familie. Într-o familie în care domnește violența, copiii cresc într-o atmosferă în care nevoile lor de bază (siguranța și dragostea) sunt neglijate profund. Copiii care cresc în familii violente dezvoltă comportamente de agresivitate, probleme emoționale și mentale (frica de abandon, izolare, mânie, frica de răniri și de moarte), probleme psihologice (neîncrederea în sine, depresia). Consecințele violenței domestice pot varia în funcție de natura și gravitatea lor. Violența poate duce la vulnerabilitate, la probleme pe plan social, emoțional, cognitiv și la comportamente care pun sănătatea în pericol. Problemele de sănătate mentală pot include anxietatea, tulburări depresive, halucinații, tulburări de memorie, precum și comportament agresiv.

Violența în școli este o formă particulară fenomenului numit violența. Cu toate că nu este un fenomen social nou, este din ce în ce mai vizibil datorită mediatizării incidentelor. Violența în școală se poate manifesta astfel: exprimare jignitoare cum ar fi:  poreclire, jignire, tachinare,  ironizare, imitare, amenințare, hărțuire; agresiune fizică: bruscare, lovire, rănire, comportament care intră sub incidența legii: viol, consum sau comercializare de droguri, vandalism, utilizarea armelor, furt;  constrângere solitară sau orice formă de izolare; abuzul verbal sau sarcasmul. În toate școlile din România se produc acte de violență, unele grave, altele mai puțin grave. Cauzele acestor comportamente pot fi diferite: mediul familial, mediul social, anturajul. Consecințele violenței în școli sunt: performanța școlară scăzută, marginalizarea elevului de către colegii săi, sentimente de izolare și singurătate, acte de delicvență, etc.

Violențe în societatea contemporană. În întreaga lume se produc diferite acte de violență, iar acestea produc consecințe distrugătoare pe termen lung. Fie că vorbim despre atentatele sau atacurile care au loc în foarte multe locuri ale planetei, fie despre formele de violență pe care le întâlnim în fiecare zi, așa cum sunt violența domestica și cea din scoală, violența poate lăsa urme pe viață, nu doar victimelor abuzurilor ci și martorilor la aceste acte, precum și la nivelul întregii societăți. Din păcate suntem permanent expuși  la știri despre atrocități sau fapte de tot felul care se întâmplă în jurul nostru, care au o influență negativă asupra noastră. Din punctul meu de vedere, violența poate fi combătută prin: realizarea campaniilor antiviolență în școli, sprijinul acordat victimelor violenței de către autorități și în ultimul rând prin educație, la care participă părinții și profesorii, dar și prin insuflarea unui set de principii morale copiilor.

Elena, studentă a Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Litere