Ștefan: ”Totul este pus sub semnul violenței”

1370

După cum observăm în zilele noastre violența de orice fel este foarte răspândită în România, dar mai ales în lume. Violența pleacă de la ceva mai mic, cum ar fi violența verbală (dar cu însemnătate mare), până la violență cu un impact devastator, cum ar fi uciderea unei persoane. Societatea noastră românească este foarte bine împânzită de violență. Nu mai încape în îndoială ca suntem vizați din toate părțile de această violență. Ea se manifestă mai în toate locurile și spațiile societății. Nu trece zi fără să nu auzim că s-a mai petrecut ceva în lume. Pericole cu violență sunt la tot pasul, cum ar fi:

  • violență stradală, aceasta se manifestă prin: bătăi pe stradă, agresiuni etc.
  • violență prin baruri, cafenele, pub-uri, discoteci etc.
  • violență de tip terorism, aceasta nu încape la îndoială ca e acea violență în care mor cei mai mulți oameni zi de zi.
  • violență prin mass-media, internet etc.

Oamenii din ziua de astăzi nu mai știu ce înseamnă să fii blând, să fii calm, totul este pus sub semnul violenței și nu mai facem exact cum a spus Mântuitorul: ”Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre” (Matei 11, 29). După cum și acest cuvânt al Mântuitorului Hristos să fim blânzi și smeriți cu inima, așa să fim și noi cu aproapele nostru. Violențele astăzi sunt foarte răspândite în lume, mai ales printre oamenii din Siria, Iraq, și alte țări. De ce enumerăm aceste țări? Deoarece există mai multe grupări teroriste. Sunt multe asemenea grupări, dar ce-a mai activă este Statul Islamic (SI). Pe zi ce trece această grupare devine din ce în ce mai puternică și mai violentă, sunt de o cruzime încât nu ne putem imagina. Violența pe care o promovează această grupare se răsfrânge cel mai mult asupra copiilor. Ei își cresc adepți ai lor, copii mici, deoarece îi pot manipula și instrui mult mai bine și mai ușor.

Mergând mai departe vedem că violența se răsfrânge și asupra tinerelor, de multe ori minore. Această  violență se răsfrânge prin violuri, hărțuiri sexuale, bătăi. Astăzi mass-media este foarte activă la asemenea întâmplări nu fericite, ci foarte josnice din partea unor oameni fără pic de inimă. Cazuri sunt foarte multe, chiar din ce în ce mai frecvente. Ce trebuie să facem să stopăm aceste acte de o adevărată cruzime și traumă? Întâi să încercăm să discutăm cu asemenea persoane dacă ne este îngăduit, apoi să le facem să înțeleagă că ce fac ei nu este bine, nu este plăcut lui Dumnezeu, și să le spunem să încerce să intre ei în această situație, și să vadă dacă le convine situația. Sunt multe căi prin care putem să aducem un om la conștiința că e păcat și nu e bine, și că ar trebui să înceteze să ai facă aceste răutăți, dar cea mai bună cale pentru a încerca să facem un om să se schimbe este: Pilda (exemplul) vieții noastre, așa cum spune un mare Sfânt.

Un alt mediu pentru violență este cel din baruri, cluburi, pub-uri. Această violență din aceste localuri este foarte răspândită în ziua de astăzi. Nu există îndoială de la ce pleacă aceaste violențe, de cele mai multe ori, se pornește de la alcool. Nu numai de la alcool poate începe, se mai poate produce și din neînțelegeri între părți. Ea se poate manifesta astfel: violență fizică și verbală. Violența fizică se manifestă prin: bătăi (cu răni sau fără răni), busculade etc… iar violență verbală prin: înjurături, vorbe de tip rasist, certuri etc. Trebuie să încercăm să prevenim orice fel de violență. Violența nu este pe placul lui Dumnezeu. Oamenii sunt făcuți să se înțeleagă între ei, să trăiască în comuniune bună cu Dumnezeu.

Ștefan, student al Universității ”Dunărea de Jos” Galați