Să mulțumim lui Dumnezeu de Crucea pe care ne-a dat-o

228

Nu te simți mai aproape de Dumnezeu și de oameni decât după cruce. Dar nouă nu ne-a fost randuită pentru că nu suntem vrednici.

Am vrut să vă țin ieri acest cuvânt dar am vrut să aleg oamenii care vin pentru mântuirea sufletului pentru ca să nu-l spun în vânt. Eu nu vă dau canoane ca ceilalți preoți, metanii, rugăciuni, post, ci îndemn să vă schimbați viața și să-i mulțumiți lui Dumnezeu de crucea pe care v-a dat-o, căci Sf. Biserică și Sf. Împărtășanie le știți, dar faptul acesta l-am găsit de cuviință să vi-l spun mai mult.

Vreau să schimb lacrimile voastre în bucurie, muțumind lui Dumnezeu de toate darurile și schimbându-vă purtările vă veți bucura. O veți face?

Unii cred că rugăciunea înseamnă a sta în genunchi sau a rosti din gură sau în gând: ”Doamne, Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluește-mă pe mine păcătosul”. Dar rugăciunea ce-a adevărată este a te simți mulțumit de toate și a-ți deschide sufletul să te poți simți aproape de Dumnezeu. Iar cei ce fac rugăciune, aceia Dumnezeu să le ajute; dar cei ce au dureri și suferințe sunt cei distinși, pe care i-a ales Dumnezeu pentru Împărăția lui veșnică.

Demetie, un tânăr călugăr de la Sf. Munte Athos era foarte vesel, tot timpul cânta. Într-o zi l-am găsit în chilie plângând. L-am întrebat de ce plânge? Mi-a răspuns că l-a părăsit Dumnezeu pentru că nu mai are supărări. Care din voi ați plânge pentru faptul că v-a părăsit Dumnezeu, în cazul că v-a luat crucea? Căci nu v-a bătut nimeni piroane și coroană de spini. Sf. Ap. Pavel zice așa: ”Roagă-te neîncetat, bucură-te neîncetat și mulțumește neîncetat lui Dumnezeu pentru toate bucuriile și durerile pe care ți le-a dăruit”. Viața aceasta nu este numai pentru a strânge averi, a munci, a te îmbrăca, căci nu aceștia sunt oameni fericiți, ci cei ce nu au o cruce de purtat.

Mă doare mult faptul că sunt unii care se supără pentru boli, pentru că n-au memorie, că nu sunt înțeleși de familie…dar puțini sunt acei care vin pentru mântuirea sufletului.

Părintele Arsenie Boca, Ridicarea căsătoriei la înălțimea de Taină, Ediția II, Făgăraș, Edit. Agaton, 2009, p. 124