Purtarea copiilor e strâns legată de starea părinților

333

Purtarea copiilor e strâns legată de starea părinților. Atunci când copiii sunt afectați de comportamentul urât al părinților unul față de altul, își pierd vigoarea și imboldul de a mai progresa. Nu se zidesc bine și sălașul sufletului lor e în primejdie în orice clipă. Să vă dau și un exemplu.

A venit o mamă cu o fiică a ei să mă vadă. Era supărată. Plângea în hohote. Era tare nefericită.

-Ce se întâmplă?, o întreb.

-Sunt disperată din cauza fiicei celei mari, care și-a alungat soțul de acasă și ne-a amăgit, spunându-ne o grămadă de minciuni.

-Ce minciuni?, îi zic.

-Și-a alungat soțul de ceva timp și nu ne-a spus nimic. O întrebam la telefon: ”Ce face Stelios?” ”Bine”, ne răspundea, ”acum s-a dus să-și ia un ziar”. De fiecare dată găsea un motiv care ne făcea să nu bănuim nimic. Asta a durat doi ani. Ne-a ascuns faptul că-l alungase. Am aflat deunăzi, chiar de la el, când l-am întâlnit întâmplător.

Îi zic așadar:

-Tu ești de vină. Tu și cu bărbatul tău. Dar cel mai mult tu.

-Eu! Eu, care mi-am iubit atât de mult copiii, eu care nu ieșeam din bucătărie! Eu care am am avut o viată proprie, care i-am întrumat spre Dumnezeu și Biserică, care nu i-am sfătuit decât de bine! Cum să fiu eu de vină?

M-am adresat (atunci) fetei, acolo de față:

-Tu ce spui?

-Da, mamă, părintele are dreptate, n-am avut parte decât de amărăciune de pe urma certurilor de-o viață dintre tine și tata.

-Vezi că am dreptate? Voi sunteți de vină, voi vă traumatizați copiii. Nu ei sunt de vină, însă suportă consecințele.

Din cauza părinților sufletul copilului e afectat de o anumită stare care persistă toată viața.

Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul, Sfaturi despre creșterea și educarea copiilor, trad. din greacă de  protopresbiter dr. Gabriel Mândrilă, București, Edit. Sophia, 2016, p. 22-25