Programul manifestărilor prilejuite de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galați

246

În perioada 27-30 noiembrie 2016 vor avea loc la Galați manifestările prilejuite de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului și al Catedralei Arhiepiscopale.

Programul evenimentelor:

Duminică, 27 noiembrie 2016, va avea loc procesiune Călători pe cărările sfinţilor,cu racla moaştelor Sfintei Muceniţe Filofteia, adusă de la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de  Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic. În continuare, va fi oficiată o slujbă specială pentru primirea moaştelor Sfintei Muceniţe Filofteia, în Catedrala Arhiepiscopală.

De la ora 17 va fi oficiată Slujba Privegherii, iar de la ora 18 va fi citit Acatistul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, urmat de o serie de cateheze cu tema Rugăciunea în comuniune. Înţelesurile spirituale ale pelerinajului cu moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfintei Mucenițe Filofteia.

Luni, 28 noiembrie 2016, va avea loc simpozionul naţional interseminarial Ce aşteaptă tinerii/seminariştii de la Biserică. Ce aşteaptă Biserica de la tineri/seminarişti. La eveniment vor participa delegaţiile mai multor seminarii teologice din ţară şi de la mai multe licee din Eparhia Dunării de Jos.

În aceeași zi, de la ora 18:00, vor fi vernisate două expoziții: Expoziţia În prag de sărbătoare în Sala de Expoziţii Temporare Sergiu Dumitrescu a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos și Expoziţia de icoane Icoana din sufletul tânărului, realizate de elevii secţiei Patrimoniu de la Seminarul Teologic Galaţi şi de la alte seminarii teologice din Patriarhia Română în Foaierul Teatrului Muzical Nae Leonard din Galaţi.

Manifestările vor continua marți, 29 noiembrie 2016, cu oficierea Sfântei Liturghii și participarea la un program catehetic organizat  pentru  elevii şi cadrele didactice ale Seminarului Teologic Sfântul Andrei Galaţi la Capela Sfântul  Apostol  Andreia Seminarului Teologic.

De la ora 11 va avea loc programul cultural-educativ intitulat Sfântul Apostol Andrei auzit prin glasuri cristaline de copii închinat Sfântului Apostol Andrei. Manifestarea va fi organizată de  clasele primare ale Seminarului Teologic din Galaţi la Capela Sfântul  Apostol  Andrei a Seminarului Teologic. În continuare va fi organizat un program liturgic şi catehetic pentru  lucrătorii  platformei  siderurgice ArcelorMittal, cu prilejul aducerii spre închinare a moaştelor Sfântului Andrei.

În ajunul praznicului, de la ora 18:00, va fi oficiată la Catedrala Arhiepiscopală şi toate bisericile din municipiul Galaţi slujbă de priveghere închinată Sfântului Apostol Andrei . De la aceeași ora va avea loc un concert de muzică bisericească şi laică, cu participarea corului Seminarului Teologic Sfântului Andrei din Galaţi şi a altor formaţiuni corale.

De la ora 19 va avea loc Pelerinajul luminii închinat Sfântului Apostol Andrei, pe traseul Catedrala Arhiepiscopală Biserica – Sfântul Andrei a Seminarului Teologic din Galaţi.

Miercuri, 30 noiembrie 2016, în ziua cinstirii Sfântului Apostol Andrei, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală şi toate bisericile din municipiul Galaţi.

În data de 1 decembrie, de ziua națională a României, va fi oficiată o slujbă de Te-Deum în Catedrala Arhiepiscopală din Galați.

Sursa: basilica.ro