Profesorul care a reușit să liniștească și să se împrietenească cu un elev obraznic

445

Un dascăl, mulțumit de toți copiii, suferea din cauza obrăzniciilor unui elev și avea intenția să-l exmatriculeze din școală. Între timp a venit un dascăl nou care a preluat clasa respectivă. Cât privește elevul cu pricina, a primit toate lămuririle necesare. Noul dascăl, aflând că elevul era împătimit de mersul cu bicicleta, cum a intrat în clasă în ziua următoare, a spus:

-Copii, am  o problemă. Locuiesc departe, și fiindcă mă dor picioarele cu mersul pe jos, aș vrea să iau o bicicletă, dar nu știu să merg pe ea. Ar putea cineva să mă învețe?

Sare copilul cel neastâmpărat.

-Eu, zice, o să te învăț.

Știi?

-Da, știu.

Și de atunci au devenit prieteni foarte buni, până acolo încât fostul dascăl, văzând acest lucru, s-a mâhnit. Simțea că nu a fost capabil să se impună în fața acestui elev.

La școală se întâmplă adeseori să existe copii orfani. E foarte greu să fii orfan. Cel care și-a pierdut părinții, mai ales de la o vârstă fragedă, a ajuns să fie nefericit în viață. Dacă însă a dobândit părinți duhovnicești pe Hristos și Maica Domnului, Preasfânta noastră, a ajuns sfânt. Să vă purtați față de orfani cu iubire și cu înțelegere, și îndeosebi să-i aduceți aproape de Hristos și de Biserică.

Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul, Sfaturi despre creșterea și educarea copiilor, trad. din greacă de  protopresbiter dr. Gabriel Mândrilă, București, Edit. Sophia, 2016, p. 53-54