Prin sfinți, Dumnezeu ne invită să căutăm frumusețea adevărată

81

Sfinții sunt prietenii noștri, un dar de la Dumnezeu pentru noi. Într-o lume în care „prietenia” multora este bazată doar pe interes și adesea trădătoare, prietenia sfinților este statornică, dezinteresată și curată. Dacă așa zișii prieteni ne sunt aproape numai când ne simțim bine, ne aflăm pe o treaptă socială mai înaltă și suntem sănătoși, când nu le mai avem pe acestea, cei care s-au jurat că țin la noi, ne părăsesc.

Prietenia cu sfinții și ocrotirea lor o simțim mai ales când suntem bolnavi, marginalizați și în diferite necazuri și strâmtorări. Această prietenie, spre deosebire de prima, este netrecătoare și aducătoare de nenumărate bucurii. Majoritatea dintre noi, în toate vremurile și în toate timpurile, conștientizăm cât este de importantă prezența sfinților în viața noastră. Căci aceștia nu numai că ne îndeamnă permanent prin pilda vieții lor să aprindem candela gândului bun, ci sunt și maeștri neîntrecuți în știința sufletului.

Sfinții ne îndeamnă să facem totul cu Dumnezeu, să ascultăm de Dumnezeu și să fim fii lui Dumnezeu, nu fii păcatului. Prin sfinți, Dumnezeu ne invită să căutăm frumusețea adevărată care este în noi înșine.

Ieromonah Hrisostom Filipescu, Puține cuvinte, multă iubire…, Iași, Edit. Pim, 2013, p. 165-166