Elena, studentă a Facultății de Litere din Galați: ”Prieteni, preluați din mass-media doar ce este bun”

336

Trăim vremuri în care tinerii și nu numai, sunt expuși pericolelor de toate felurile la orice pas. Mass-media și internetul au o influență majoră asupra tinerilor. De cele mai multe ori, această influență este negativă. Mass-media este considerată ca fiind a patra putere în stat și este reprezentată în principal de televiziune, dar și de ziare, reviste, radio și nu în ultimul rând de internet. Mass-media este cel mai important mijloc de comunicare prin intermediul căreia se difuzează știri, informații și noutăți. Ea a exercitat de-a lungul timpului un impact puternic în ceea ce privește percepția realității.

Din punctul meu de vedere mass-media și internetul pot avea un impact negativ sau pozitiv asupra tinerilor, lucrul acesta depinzând de alegerea lor. Pe lângă faptul că mijloacele media au un impact puternic asupra tinerilor, ele contribuie și la procesul de educare și  culturalizare.

Unul dintre impactele negative ale mass-mediei și internetului constă în faptul că ele produc manipularea opiniei tânărului. De exemplu: două persoane care sunt într-un conflict își pot face public opiniile, atrăgând simpatizanți pe de-o parte și de alta. Acest lucru se întâmplă și pe rețelele de socializare precum: Facebook, Twiter, Instagram, iar mediatizarea opiniilor poate genera conflicte. Prin exemplul dat putem spune că mass-media este cea mai bună cale, și cea ușoară, de manipulare a tinerilor, prin faptul că aceasta prezintă repetitiv o anumită idee sau opinie.

Un alt impact negativ ale mass-mediei și internetului asupra adolescenților este reprezentat de faptul că aceștia preiau ca modele persoanele care apar la televizor. Datorită faptului că tinerii se uită mult la televizor, aceștia sunt predispuși să copieze persoanele publice de la televizor crezând că dacă acestea apar la televizor pot prelua diferitele lor comportamente, ideii, concepții etc. De aceea, este foarte esențial, în primul rând educația primită de la părinți despre valorile culturale ale vieții.

Din păcate mass-media din Romania, în prezent a ajuns la un nivel decăzut față de mass-media din alte țări. Lucrul acesta s-a întâmplat deoarece mass-media și presa românească manipulează opinia oamenilor, putem spune că are loc așa numitul proces de  ”spălare a creierelor”, și mai putem afirma cu certitudine că mass-media nu promovează adevăratele valori și principii pe care ar trebui să i le insufle cetățenilor.

Însă, pe de altă parte mass-media și internetul au și o influență pozitivă asupra tinerilor și a oamenilor în general. Mijloacele mass-media sunt elementele ce oferă tinerilor posibilitatea de cunoaștere mai amplă asupra realității de formare a unor opinii, dar și de atitudini asupra unor evenimente. Prin folosirea mijloacelor de comunicare, la nivelul tânărului are loc formarea acestuia, dar în același timp, ele sunt și o modalitate de petrecere a timpului liber.

Un efect pozitiv pe care îl au mijloacele mass-media, constă în informarea noastră. Putem să ne informăm într-un timp foarte scurt, cu ajutorul mass-mediei. Din căcate cartea, lectura nu mai este agreată de ai noștri tineri. Internetul este cel care se ocupă în cea mai mare parte de informarea tinerilor. Cu un singur click poți să afli ușor și rapid cam orice informație dorești.

Un alt efect pozitiv al mass-mediei este reprezentat de faptul că tinerii se pot relaxa cu ajutorul emisiunilor de divertisment, a documentarelor, a filmelor etc. Prin folosirea informațiilor transmise cu mijloacele media, tânărul reușește să își însușească diferite cunoștințe, să își dezvolte gândirea.

Așadar, mijloacele media nu acționează doar asupra tânărului, oferind modele de comportament care pot fi preluate, ci au efecte și asupra culturii, cunoștințelor, valorilor și normelor unei societăți. În concluzie, tânărul din zilele noastre trebuie să preia din mass-media doar opiniile, ideiile, conceptele și comportamentele de la care se poate învăța ceva.

Elena, studentă a Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Litere