Părinților deveniți sfinți în fața copiilor voștri

340

În familie se află mare parte din răspunderea pentru starea duhovnicească a omului. Pentru a fi feriți copiii de o problemă sau alta lăuntrică nu sunt suficiente sfaturile, constrângerile, argumentele raționale, amenințările. Acestea mai degrabă pot înrăutăți lucrurile. Îndreptarea nu vine decât prin sfințirea părinților. Deveniți sfinți și nu veți avea nici o problemă cu copiii voștri. Sfințenia părinților îi scapă pe copii de probleme. Copiii au nevoie de oameni sfinți în preajma lor, cu multă iubire, care să nu-i amenințe, să nu-i dăscălească tot timpul, ci să le de-a pildă de sfințenie și să se roage. Părinților, rugați-vă în tăcere, cu mâinile ridicate la Hristos, și îmbrățișați-vă în taină copiii. Iar când fac obrăznicii, să luați unele măsuri pedagogice, dar să nu-i constrângeți. Înainte de toate să vă rugați.

Adeseori, părinții – mai ales mamele – îl ceastă, rănindu-l pe copil pentru obrăznicia făcută, îl ceartă fără măsură. Atunci el se simte rănit. Chiar și când nu-l cerți pe față, ci îl cerți în sinea ta, și lași loc supărării sau te uiți urât la el, copilul își dă seama imediat. Crede că mama nu-l iubește. O întreabă:

-Mamă, mă iubești?

-Da, copilul meu!

Dar răspunsul nu-l poate convinge. Se simte rănit. Cu toată iubirea mamei, când ea vrea să-l mângâie pe cap, el se dă înapoi. Îl respinge mângâierea, îl socotește un act de ipocrizie fiindcă ea este cea care l-a rănit.

Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul, Sfaturi despre creșterea și educarea copiilor, trad. din greacă de  protopresbiter dr. Gabriel Mândrilă, București, Edit. Sophia, 2016, p. 26-28