Părintele Arsenie Papacioc: ”Cum ne ajută sfinții?”

335

-Fraților, împliniți poruncile lui Dumnezeu cu râvnă nemaipomenită! Că dacă ar fi cu putință să-i întrebăm pe cei de sus cum au ajuns la atâta fericire, acesta ar fi răspunsul: ”Timp puțin, petrecut bine! Asta am făcut în viața mea!” Deci, în sfârșit, trebuie să te angajezi la o lucrare duhovnicească mai mică sau mai mare, în măsura în care tu poți să înoți. ”De ce te bagi la apă adâncă?” ”Vreau cutare, vreau mult!” ”Da, dar te-a acoperit apa! Aici, spre mal, ești deja în apă, dar ești pe pământ! De ce te arunci în adânc? Te poți îneca! Nu te repezi la virtuți prea mari! Mulțumește-te cu daruri mici. Vrei să postești mult? Postește. Vrei să te rogi mult? Poți să te rogi! Vrei să-ți dai hainele de pe tine? Poți să le dai! Și ferice de tine va fi!”

Așa s-au sfințit sfinții. Au împlinit poruncile lui Hristos, cât se poate mai desăvârșit. Și sunt sfinți. Dar, mulțumiți-vă cu daruri mici, dacă puteți. Dacă vă puteți împlini sufletește cu datoriile dintre soț și soție, cu reciprocitate, duceți o viață creștină și vă mântuiți. Păstrați bani și pentru săraci. Mai ales, asta! Mergeți la biserică. Să fiți bine spovediți, să fiți milostivi. Și mergeți pe drumul mântuirii.

Vrei să te desăvârșești? ”Lasă-ți casa, nevasta, copii, tot, si du-te la mănăstire”. Ia crucea și urmează-Mi Mie! N-a spus Mântuitorul lucrul ăsta? Dacă vrei să fii desăvârșit, lasă toate! Că spune: ”Cine nu lasă toate acesta nu Mă iubește!” Dumnezeu vrea la maximum. Dacă nu se poate, vă mântuiți ca soț și soție, cu rânduielile care le au soțul și soția. Toate cu măsură. ”Mai răruț e mai drăguț!” Deci toate cu măsură. Nu abuz, nu tulburare. V-am spus: pacea este mai mare de patru ori decât dreptatea! Acesta-i raportul între dreptate și pace.

Daca un om, în care aveți încredere în cuvântul lui, ar fi în situația să nu spună decât un singur lucru, dar care te impresionează, să ții cont toată viața de acel lucru. Numai atât dacă ți-ar spune, că nu poate mai mult: ”Mântuiți-vă!”, și gata, este de ajuns!

Credeți, frățiile voastre, că nu știți să vă mântuiți? Știți foarte bine! Nu știi că nu e voie să te duci la femeie străină sau la bărbat străin? Nu știi că nu este voie să te bagi în averea străină? Nu știi că nu este voie să minți? Nu știi că nu este voie să fii laș? Nu știi să nu fii lacom? Nu știi toate aceste lucruri? Dar ce știți? Să creșteți copii, să le dați cu măsura, mâncare și băutură. Știți foarte multe lucruri. A, vreți mai mult? ”Lasă casa, masa, nevasta, copii, și ia crucea și urmează-Mi Mie!”

Ne vorbește Părintele Arsenie, Vol. 2, Edit. Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 20-22