Noi suntem din viitor – Vladimir Legoyda

258

Interviu cu fondatorul şi redactorul-şef Vladimir Legoyda oferă un exemplu pentru trăirea şi mărturisirea relaţiei cu Dumnezeu, transmisă prin predania ortodoxă, în lumea contemporană.

Ce este Ortodoxia pentru dumneavoastră?

Regele Franței Ludovic al XIV-lea a spus odată: „Statul sunt eu”. De regulă, această afirmație este interpretată ca expresia celui mai deplin monarhism absolut: fără monarh, statul nu există. Dar eu pot spune: „Ortodoxia sunt eu”. Și, spre deosebire de afirmația lui Ludovic, prin aceasta vreau să spun: „fără Ortodoxie, eu nu exist”. Cineva spunea: „credința este ca aerul”. Dar este mult mai mult decât aerul, pentru că, deși aerul ne este vital, ne este totuși exterior; pâinea ne este vitală, dar exterioară. Dar Ortodoxia este în tine și este foarte dificil să o separi de tine.

Ce este Ortodoxia pentru tine? Și ce ești tu pentru tine? Așa că, atunci când am făcut această afirmație, nu am vrut să spun „Iată cine sunt eu!”, ci că nu mă pot gândi pe mine însumi fără Ortodoxie. Știu cât de greu este să-L urmezi pe Hristos, cel puțin pentru mine. Dar este foarte important să punem credința în faptă: nu doar să știm tot adâncul și măreția din Scriptură, ci să facem legătura între „eul meu ortodox” și „eul meu de fiecare zi”, să facem una din acestea două. Așa că această stoarcere a răului din tine este într-un anume sens calea creștinului – a mea, cel puțin. Mă pot împiedica, pot face pași extrem de timizi pe calea spre desăvârșire, dar nu-mi pot imagina existența mea ca persoană fără credința ortodoxă.

Din publicaţia editată de Mănăstirea Putna, Cuvinte către tineri, Editura Mitropolit Iacov Putneanul, Mănăstirea Putna, 2014, p. 76