Manipularea mass-mediei și internetului asupra tânărului

360

Mass-media ca și internetul în zilele noastre au o influență enorm de mare asupra tânărului. Vedem cum cele mai mari manipulări asupra oamenilor vin dinspre mass-media și internet. Ca o realitate crudă pe care toți trebuie să o acceptăm, este aceea că se vrea „spălarea creierului” de către acești factori, mai ales cel al televiziunii. Pe zi ce trece uitându-ne la televizor vedem cum se încearcă instigarea la violență, jigniri de ordin politic, de ordin religios, s.a. Pe internet la fel, mai pe toate site-urile de socializare vedem aceste înjosiri ale mass-mediei.

Bineînțeles, televiziunile pentru a-și face mai multă reclamă și audiență, recurge la postări de articole de tot felul pe internet. Unul din cele mai folosite site-uri pentru reclamă, fiind Facebook-ul. Realitatea dură este că luam în considerare mai tot ce vedem și citim pe aceste site-uri, și nu încercăm să observăm dacă e bine să luăm în considerare. Într-adevăr sunt riscuri majore care după cum se observă sunt departe de a se opri aici. Dar este și o parte bună a mass-mediei și a internetului, acestea fiind: aflarea unei vești/știri care ne-ar putea interesa, socializarea cu persoanele cu care putem lua legătura numai prin internet, starea vremei, și altele.

Cu toate acestea problema acestor doi factori este una foarte ridicată din ce în ce mai mult, și noi ca tineri trebuie să luăm o puternică decizie, aceea prin a nu mai putea fi manipulați ușor de televizor și internet. Noi trebuie să încercăm să luăm deciziile noastre fără ajutorul mass-mediei și internetului, și dacă preluăm ceva, să preluăm doar ce este bun de la aceste două căi de comunicare. Trebuie să știm că nu tot ce facem pe internet sau aflăm este și bun. După cum și Sfântul Apostol Pavel spune: „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos.” Mergând pe firul acestei afirmații făcute de Sfântul Apostol Pavel observăm urmatoarele: tot ce vedem la televizor și pe internet ne sunt date să le vedem, și îngăduite de Dumnezeu, dar nu tot ce vedem ne este și de folos.

Așa cum am scris și mai sus, este să alegem doar ce este bun și folositor. Desigur mai sunt și alte domenii în care sunt lucruri, pe care Dumnezeu ni le-a dat, dar la fel și de acolo să luăm doar ce este bun. Viața omului trebuie să fie la un nivel de cunoaștere ridicat cu fapte și lucruri bune, pentru ca mai târziu acestea să ne ajute să ajungem la nivelul la care Mântuitorul Iisus Hristos ne cheamă să putem ajunge la El. “Ai cazut? Ridica-te!

Ștefan, student teolog al Universității ”Dunărea de Jos” Galați