Mama este subiectul întregii iubiri și a tandreții pentru copii

325

Mama este subiectul intregii iubiri si a tandretii pentru copii, cu o expresie evlavioasa a fetii, se roaga inaintea icoanei Mantuitorului. Copilul o priveste cand pe ea, cand icoana, si nu are nevoie de lungi explicatii despre ce inseamna aceasta. Aceasta este ce-a mai importanta lectie de evlavie. Tinerii trebuiesc opriti de la lectura roamanelor neintelepte, pasionale, sa le cereti sa citeasca selectiv. Trebuie sa-i deprindeti cu viata de munca si de liniste casnica. Cea mai mare greseala o fac acei parinti care sunt indragostiti de copiii lor mici, ii admira, le iarta totul, niciodata nu-i pedepsesc. Despre unii ca acestia inteleptul Sirah a spus: Alinta-ti copilul si el te va ingrozi. Sfantul Tihon de Zandosk: “Tinerii nepedepsiti si care au ajuns la maturitate sunt, in fond, precum caii nedresati si naravasi.

Prin urmare, crestine, iubeste pe copiii tai si pedepseste-i! Lasa-i acum sa sufere cu trupul, cat sunt tineri, pentru ca tu sa nu suferi pentru ei cu inima mai tarziu. Lasa-i sa planga din pricina ta pentru ca tu sa nu plangi din cauza lor si pentru dansii. Cu toate acestea cumpatarea in toate este demna de apreciat si necesara”. Copiii nu trebuiesc pedepsiti cu manie, cu rautate, cu ura. Trebuie sa-i pedepsiti cu rabdare, iubitor. Copii vor simti aceasta dragoste, vor constientiza ca merita pedeapsa, si atunci pedeapsa va fi cu folos si ii va indrepta. La o astfel de pedeapsa a copiilor multi dintre voi nu gandesc si lasa nepedepsiti, nu doar greselile mici ci si pe cele grave: furtul, huliganismul, uneori si viata desfranata a tinerilor.

Nu exista o obligatie mai importanta, nu exista o raspundere mai mare inaintea lui Dumnezeu pentru o mama decat buna crestere a copilului. In fata lui Dumnezeu veti da raspuns si veti atrage asupra tuturor urmasilor mania lui Dumnezeu daca nu va veti sargui la educarea copiilor vostri. Asadar luati seama, sa nu smintiti pe unul dintre acestia mici! Mereu ingrijiti-va de ei, mereu dati-le exemple curate si sfinte de evlavie, si atunci binecuvantarea Domnului va fi din veac in veac asupra copiilor vostri si asupra voastra.

Sfantul Luca al Crimeii, Predici, Editura Sophia, Bucuresti, 2010, p. 219-220