Maica Domnului nostru Iisus Hristos este o pildă vie de smerenie dumnezeiască!

151
Cine este Maica Domnului? Este Împărăteasa Heruvimilor și a Serafimilor, este Maica, care a primit pentru nouă luni în pântecele ei curat pe Împăratul Cerului și a pământului, este Mama noastră iubitoare, a oamenilor, este Împărăteasa Cerului și a pământului. Maica Domnului nostru Iisus Hristos este o pildă vie de smerenie dumnezeiască. O vedem smerindu-se în fața Arhanghelului Gavriil (Luca 1, 38) când acesta îi transmite că va lua în pântece pe Fiul lui Dumnezeu (Luca 1, 31). Cea mai mare pildă de smerenie în cer și pe pământ este a Mântuitorului Hristos, aceea că a luat trup și s-a pogorât la noi muritorii, pe pământ, pentru a se răstigni pentru a noastră mântuire.
 
Așa că și noi oamenii suntem chemați în acesta zi, la această mare virtute dumnezeiască, Smerenia. Ce este smerenia? Este acceptarea tuturor bunătăților și necazurilor în acestă viața, și mulțumind lui Dumnezeu pentru tot ce ne dăruiește.
 
Cum putem avem smerenie? Avem smerenie atunci când ne rugăm lui Dumnezeu, când acceptăm toate scârbele acestei lumi, când ne rugăm pentru vrăjmașii noștri, când nu dușmănim pe nimeni, când ne vedem păcatele și neputințele noastre și nu pe ale altora, iar cea mai importantă smerenie este IUBIREA. Făcând toate acestea ne asemănăm lui Dumnezeu într-u sfințenie.
 
Duhovnicul Sfântului Paisie Aghioritul spune așa: Nu o să întâlnim în iad oameni care au fost smeriți, așa cum nici în rai nu o să întâlnim oameni care au fost mândri.
 
Opusul smereniei este mândria. Mândria ne strică toate vituțile pe care le aveam. Păstrați-vă lumina din interiorul sufletului, oameni frumoși!
Gogeanu Ștefan – ortodoxcrestin.com