Frate! Nu trebuie să deznădăjduiești

244

”Frate! Nu trebuie să deznădăjduiești. Cârmaciul nu deznădăjduiește de mântuirea sa atunci când corabia sa este lovita de valuri, ci îndreptă corabia până îl duce la liman; așa și tu, vâzând că ai fost atras și împrăștiat în lucrul bun, întoarce-te la începutul drumului… Dacă cineva cade, atunci din nou să înceapă să se îndrepte. Eu cred că Dumnezeu, unui astfel de om nu transformă aceasta (o repetare întâmplătoare a căderii) în obișnuință și nu are astfel nepăsare; ci Dumnezeu curând îl aduce la o rânduială a faptelor osârduitoare și nu îi ia sufletul până când nu îl duce până la o măsură înaltă, a bărbatului desăvârșit (Efeseni 4, 13). Astfel, nu îți pierde puterea, ci cât mai ai vreme, fă, să-ți ajute Dumnezeu!”

”Nu te mira că în fiecare zi cazi”, subliniază Sfântul Ioan Scărarul, ”nu da înapoi, ci stai curajos, iar îngerul tău păzitor, fără îndoială te va încununa pentru răbdarea ta”.

Protoiereu Grigorie Diacenko, Lupta cu păcatul, trad. din rusă de Corina Alexandra-Toader, Galați, Edit. Egumenița, 2016, p. 86