Foarte mulţi îşi dau cu părerea în materie de Dumnezeu şi ei habar nu au cine sunt cu buletinul în mână

266

Nimic nu este mai deranjant în lumea creştină, decât faptul că foarte mulţi îşi dau cu părerea în materie de Dumnezeu şi ei habar nu au cine sunt cu buletinul în mână.
Ca l-aş lua eu pe unul de-ăsta, să-i spun:
„Ia mă, vorbeşte-mi de Unirea ipostatică, vorbeşte-mi un pic despre Terminologia Trinitară, ia vorbeşte-mi despre Perihoreză, vorbeşte-mi despre Antinomiile dogmei trinitare, ia să văd cine eşti şi „ce te spargi aşa în figuri”?”
Știți ce se întâmplă, omul când vrea să ascundă mizeria sufletească, împroaşcă!
Până va fi Sfârşitul Lumii vor fi oameni care-l vor iubi şi-l vor respecta pe Dumnezeu şi până la sfârşit vor fi gunoaie şi incompetenţi care-L vor jigni pe Dumnezeu crezând ca au demolat Ortodoxia! „Precum aud, judec şi judecata Mea este dreaptă! ”
Esenţa spovedaniei este să spui tot ce te apasă şi spovedania superficială este un act mort! Spovedania făţarnică este primul semn al vicleniei demonice!
În general, oamenii cred că dacă eu mă prezint frumos în faţa duhovnicului „cine sunt eu?” Nu eşti nici tu nimic, nu e nici duhovnicul nimic. Pentru că duhovnicul e om ca şi tine şi tu ești om ca şi duhovnicul, şi împreună „orb pe orb călăuzindu-se, au căzut amândoi în groapă” . Duhovnicul pentru că nu te-a întrebat de ce ascunzi şi tu pentru că nu te-ai întrebat: De ce ascund? Dacă este spovedanie, nu trebuie să mărturisesc?
„Da Doamne sunt slab, înaintea Ta mărturisesc, că sunt leneş, că sunt nepăsător, că sunt stricat, că sunt pătat, sunt analfabet spiritual. Nu ştiu nimic de Dumnezeu dar mă dau mare!”

Părintele Calistrat Chifan