Fii student în adevăratul sens al cuvântului în post

298

Un tânăr student în post trebuie să fie student în adevăratul sens. Lăsând la o parte cuvântul ”student”, suntem oameni ca toți ceilalți. Dacă stăm și medităm la acest cuvânt: student; observăm că dacă scoatem ent-ul de la urmă, ramâne doar stude, acest ”stude” îl putem percepe ca studiu, în așa fel încât am retras cuvântul studiu. Dacă am retras acest cuvânt, ne vorbește de la sine că tânărul student, mai ales în post trebuie să studieze, și să fie studios, și nu numai în post.

Postul este așezat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, după cum unii și alții cred, de la înfrânarea de bucate de origine animală, mai pe înțeles de la mâncărurile de dulce. Este foarte adevărat că trebuie să ne abținem de la mâncărurile de dulce, dar nu este de ajuns, mai trebuie să ne oprim și de la facerea de rele, de la păcatele: cu gândul, cu gura și cu fapta. După cum Sfântul Vasile cel Mare spune: ”Dar, pentru ca postul să fie vrednic de laudă, nu-i de ajuns numai să ne înfrânam de la mâncăruri; trebuie să postim post primit si bineplăcut lui Dumnezeu. Iar postul adevărat este înstrăinarea de păcat, înfrânarea limbii, oprirea mâniei, îndepărtarea de pofte, de bârfeli, de minciună, de jurământul strâmb. Lipsa acestora este postul adevărat. În ele stă postul cel bun.”  Ați văzut dragi studenți ce trebuie făcut în post? Postul trebuie să-l trăim cu duhovnicie adevărată. Să avem încredere în Dumnezeu, să ne rugăm Lui. Nu trebuie sa lăsăm perioadă de post în care să nu mergem la duhovnic să ne mărturisim.

Așadar tânarul student și tânăra studentă în post trebuie să studieze mai mult după putință, să ne înfrânăm cât se poate de mult de la mâncăruri de dulce și de la relele pe care cel mai probabil le facem zi de zi fără să ne dăm seama sau dându-ne seama. După cum spune și Pr. Prof. Constantin Necula: ”…ca student, este îngăduit şi să facă foame”. Important mai este să ne împăcăm cu prietenii dacă suntem certați, și să le cerem iertare, ca să primim iertare și de la Dumnezeu. Și să nu uităm să ne ”hrănim” și cu cuvântul lui Dumnezeu, căci spune: ”Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu.

Doamne ajuta! În continuare un post binecuvântat!

Ștefan, student teolog al Universității ”Dunărea de Jos” Galați