Despre relaţia dinaintea terminării facultăţii

267

Sunt prieten cu o fata de aproape doi ani. Tatal ei nu stie, pentru ca este de mentalitatea ca ar trebui mai întâi sa-si termine facultatea si apoi sa vorbeasca cu un baiat.

Depinde ce facultate trebuie sa-si termine. Ar trebui sa-i spuna despre relatia ei cu baiatul. Ar putea sa aiba repercursiuni negative. Scenariul e perfect. Care e întrebarea? Presupun ca trebuie sa asez semnul întrebarii dupa toate astea. Vreau sa va spun ca este dramatic. Deci, o fata care-si ascunde iubirea pentru prietenul ei, pentru faptul ca tatal nu-i întelege iubirea este dramatic. Ati râs voi, dar n-ati râs râsul vostru. Era râsul lui Harap Alb. Recunoasteti, ca de cele mai multe ori trebuie sa va ascundeti ca sa spuneti ca iubiti. Si sa stiti ca, într-un fel sau altul, ilegalismul asta aduce mai mult bine decât legalismul idiot si afisat. Asta e ispita fructului oprit. Nu-i voie sa… Biserica noastra a nascut familiile în care „nu“ predomina. Nu fa aia, nu fa aia. Pai, si ce sa fac? Numai sa pastrati castitatea relatiei voastre, curatia bucuriei de a fi împreuna si dovediti-le ca important în viata nu e sa se termine o facultate, ci sa termini corect o viata.

Prea mare pret se pune pe facultatile noastre si , fie vorba între noi, sunt teribile moristi de pierdere a vremii. Ne învata cel mult de unde sa scoatem cartea dintr-o biblioteca când suntem într-o criza de structura creativa. Nu ne învata sa dam mâna altfel, sa vorbim alt fel. Ce, vine vreun profesor sa va învete etica inginerului sudor prin arc electric? V-a învatat cineva ca nu aveti voie sa înjurati muncitorii în fabrica? Nu, pentru ca v-au facut: „Tâmpitilor, n-ati învatat diagrama F 43 care vine…“ O prostie. Si care nu va foloseste niciodata în viata. Ca teribilele scoli de strungari, de T.C.M.-uri de la noi din tara care trimeteau pe studentii în inginerie mai prost pregatit decât strungarul din sectie. De ce? pentru ca ala vazuse strungul, stia ce face, pe când asta îl desenase, socotea cotele, gresise 0,001 la o cota, gata, fusese exmatriculat, picat. Cum, nu stiti verbul cutare în engleza pe de rost? De parca nu ati avea dictionar acasa. E ca în faza aia când un copil a fost întrebat: „Ia spune un pic, care-i formula aia a ta teribila?“ A, despre Einstein e vorba. Ia asta manualul de fizica si transcrie pe tabla. „Cum, dumneata nu stii asta din cap?“, la care el raspunde: „Ce este în manual nu mai am nevoie sa învat“. Exact ca la sectari. Învata pe de rost, ca papagalii Scriptura, dar nu ca sa o foloseasca la mântuire. Sa nu va sporiti orgoliile.

Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, Ed. Agnos, Sibiu, 2006