De cele mai multe ori cauza este la noi, nu la cel care ne-a părăsit!

138

Relația de prietenie dintre doi tineri este făcută de Dumnezeu să fie minunată. Dar vedem cum noi am făcut ca această relație să nu mai fie așa de frumoasă. Mulți spunem că iubirea dintre o fată și un băiat trebuie să fie într-un anumit fel, agreeat de noi. Auzim foarte des cuvintele: ”m-a părăsit”. De cele mai multe ori cauza este la noi, nu la cel care ne-a părăsit. Sau: ”m-a înșelat”…dar ne-am întrebat vreodată de ce ne-a părăsit? Oare nu am greșit și noi undeva? Sau noi am fost cei care a făcut totul perfect iar persoana care ne-a părăsit poartă toată vina? Întrebări peste întrebări. Ei…se poate să fim părăsiți, dar așa cum spune pr. prof. Constantin Necula: ”De ce te plângi că te-a părăsit? Gândește-te că poate acea persoană nu era pentru tine!” De multe ori voia lui Dumnezeu este ca doi tineri să nu ajungă la căsătorie…de ce? Findcă El care cunoaște inimile noastre cel mai bine, știe ca dacă s-ar ajunge la căsătorie, acea casătorie nu ar avea viitor. Și vă întreb acum, ce ați prefera: să fi-ți despărțiți la timp, sau să ajungeți în căsătorie și să nu meargă iar apoi să vă despărțiți? Mare atenție aici. Și eu, prin exemplul personal, vă spun că e mai bine mai devreme decât mai târziu.

Cele mai multe relații de iubire dintre doi tineri se destramă deoarece există această boală a mândriei între tineri. Nu se pot accepta unul pe altul. Din ce cauză? Interes, iubire interesată, petrenții, ne-acceptarea partenerului cu toate defectele și virtuțile (calitățile) fiecăruia. Or, iubirea presupune jertfă, presupune ajutor reciproc, acceptarea cu bune și cu rele a celuilalt. Iubirea este: vreau să mor eu ca să trăiască celălalt. Deci, asta este jertfa, să îți dai viața pentru cel pe care îl iubești. Daca nu poți să faci acest lucru, înseamnă ca există mândrie, iar mândria și orgoliul alungă iubirea. Un om orgolios și mândru nu poate iubi niciodată. Dar acestea tot prin iubire le putem alunga, să începem să iubim curat, și o să vedem cum orgoliul și mândria dispar. Daca nu facem acestea dragi tineri minunați, din păcate nu vom putea iubi niciodata așa cum am vrea noi.

Trebuie să iubim, și să nu așteptăm iubire, și aici e o problemă, dorim să fim iubiți ca să iubim, dar de ce nu am face invers, să iubim ca să fim iubiți? E lucru Dumnezeiesc să îți iubești iubita/iubitul fără să ceri ceva în schimb. Și o să vedem că dacă iubim dezinteresat, o să primim și noi iubire. Nu rămâne nimeni fără plată pe această lume, iar dacă e așa de ce nu am face cel mai frumos lucru: să IUBIM, iar plata va veni în scurt timp, iubirea iubitei/iubitului pentru noi.

Pe final vă îndemn dragi tineri, fete și băieți, iubiți curat pentru a alunga orgoliul dintre noi, pentru a ne apropia de Dumnezeu, că doar El este Cel care ne ține flacăra iubirii veșnic aprinsă. Să păstrm lumina dragostei aprinsă în inima noastra, tineri frumoși! Vă îmbrățișez cu drag!

Gogeanu Ștefan – ortodoxcrestin.com