De ce toți Părinții și marii duhovnici interzic manelele? De ce sunt rele?

230

Maică, vă rog să ne ziceți de ce toți Părinții și marii duhovnici interzic manelele? De ce sunt rele?

Maică, eu nu am auzit de nici un duhovnic care să interzică manelele, în primul rând că nici un duhovnic nu are puterea asta, să interzică ceva și în al doilea rând duhovnicii nu interzic. Dacă duhovnicii îți dau ție canon să nu asculți manele, e o terapie pentru sufletul tău. Asta înseamnă că ai un duhovnic care crede și știe că-ți face rău muzica pe care o asculți. Interzicerea nu e un lucru duhovnicesc. Dumnezeu nu ne interzice nimic prin Porunci, ci ne atrage atenția, ne învață că asta ne face rău și ne dă putere să ne alegem binele.

Ce are rău cântarea asta? Este o exprimare brutală, neprelucrată în nici un fel artistic și estetic, neridicată în zonele înalte ale sufletului omenesc, ale durerilor lui. Așa cum telenovelele sunt subproduse, cultural și estetic, să mă iertați dacă rănesc pe cineva, toate făcute după același tipar, care storc sentimente și induc sentimentalisme ca să-l înrobească pe om, la fel și maneaua aceasta, te face să-ți identifici sentimentele tale cu sentimentele celui care cântă și devii dependent de acela sau aceea. Ei câștigă bani și tu le trăiești viața lor în loc să o trăiești pe a ta.

Nu te lăsa contaminat de sentimentele celorlalți și nu folosi aceste subproduse ca să te ”descarci sentimental”, să te ”ușurezi”.

Maica Siluana Vlad, Deschide Cerul cu lucrul mărunt, Iași, Edit. Doxologia, 2013, p. 57