De ce anume sunt legate inimile oamenilor?

235

Prin lucrarea vrăjmașului mântuirii, cu îngăduința lui Dumnezeu, inima omului este legată de îndeletnicirile pământești:

1. Unii se îndeletnicesc cu dobândirea lucrurilor rare și scumpe și, pironindu-și cugetul în ele, îl înstrăinează de Dumnezeu.

2. Alții se îndeletnicesc cu studierea diferitelor științe și arte, bune numai pentru pământ, și pierd cunoștințele necesare despre Dumnezeu.

3. Alții se îndeletnicesc cu obținerea și cultivarea livezilor, grădinilor, ogoarelor, pășunilor, creșterea vitelor și uită de Dumnezeu.

4. Alții se abat de la Dumnezeu prin împodobirea locuințelor lor și se îndepărtează de El.

5. Alții acordă atenție deosebită postului și celorlalte nevoințe trupești, dând o deosebită importanță pesmeților, ciupercilor, verzei, mazărei, iar sfintele nevoințe duhovnicești le transformă în nevoințe trupești.

6. Alții se alipesc exclusiv de ritualul bisericesc, umbrind latura lui duhovnicească. Oamenii se lipesc de pământ, de grijile cele pământești și de dezvoltarea materială și se îndeletnicesc cu amenajarea pământului de parcă el ar fi locașul lor cel veșnic. Trăiesc și, ca și cum ar fi morți, niciodată nu se gândesc la bunătățile nespuse din viitor și la soarta păcătoșilor, de parcă ar fi veșnici pe pământ.

Cristea Florentina (trad. greacă), 1000 de întrebări și răspunsuri despre viața duhovnicească, Galați, Edit. Egumenița, p. 199-200