Cum trebuie combătut păcatul cel urât al desfrânării din rândul credincioşilor noştri?

283

Preoţii, păstorii de suflete şi Biserica, în general, trebuie să facă permanent efort de a îngrădi, micşora şi stârpi acest preaurât şi blestemat păcat al desfrâului, de orice fel ar fi el, care stăpâneşte atât de mult lumea de astăzi, care macină sănătatea trupului, dezbină familia, îmbolnăveşte copiii, sminteşte pe cei din jur, mânie atât de mult pe Dumnezeu, desparte pe creştini de Preacuratele Taine şi aruncă cele mai multe suflete ale credincioşilor în focul gheenei.

În predicile lor şi în scaunul de spovedanie preoţii să spună adesea celor vinovaţi, cât de cumplit a pedepsit Dumnezeu pe desfrânaţi şi preadesfrânaţi (adulteri), pe sodomiteni, pe gomoreni şi pe cei ce urmează păcatul lui Onan. Să le amintească credincioşilor că Însuşi Dumnezeu a oprit preacurvia în cele zece porunci, zicând: Să nu preacurveşti (Deut. 20, 14). Şi iarăşi zice: Cu femeia aproapelui tău să nu te culci, ca să-ţi verşi sămânţa şi să te spurci cu ea (Lev. 18, 20).

Iar despre păcatul cel preaurât al sodomiţilor, spune Dumnezeu: Cu nici un dobitoc să nu te culci, ca să-ţi verşi sămânţa şi să te spurci cu el; nici femeia să nu stea la dobitoc, ca să se întineze cu el; aceasta-i urâciune. Să nu te culci cu bărbat, ca cu femeie, că aceasta spurcăciune este…

„Ne vorbește Părintele Cleopa Ilie”, Volumul 5, p. 51-52