Cum să procedez când îmi este frică? Cum să scap?

279

Raluca întreabă:

Sunt un om obișnuit care a greșit dar căruia îi pare rău pentru ce a făcut. M-am mărturisit. Atât cât îmi amintesc. Încerc să-i fac pe plac lui Dumnezeu așa cum pot. Cred că mă ajută enorm. Cred în puterea lui. Cu toate acestea, sunt o persoană extrem de panicoasă, întotdeauna pun răul înainte, mi-e teamă de boala de moarte. Am avut câteva întâmplări mai puțin fericite la naștere care m-au făcut și mai fricoasă. Problema este că frustrările acestea se văd pe fața mea și îi stric ziua și soțului meu care deși este extrem de înțelegător, are și el limitele lui. Mă rog, așa cum pot în fiecare seară. Mă duc la biserică mai rar, dar mă duc. Întrebarea mea este: Cum vrea Dumnezeu să procedez? Ce vrea să fac? Cum să ma ajut?

Răspuns:

Doamne ajută Raluca,

Este normal să ne fie frică de moarte. Mai exact de ceea ce va fi după moarte; dar dacă noi facem cele plăcute lui Dumnezeu, facem voia Lui și El va avea grijă de noi, nu ne va lăsa de izbeliște. Prin comportamentul nostru, prin faptele noastre, prin gesturile pe care le facem, prin cuvintele pe care la adresăm ne putem schimba în mai bine, în ceea ce îi place lui Dumnezeu.

Nu trebuie să ne panicăm, trebuie să fim echilibrați atât cu noi înșine, cât și cu cei din jurul nostru, și mai ales atunci când avem o familie. Cel mai important este să nu deznădăjduim.

Dacă un membru al familiei are anumite probleme, suferă și ceilalți. Este ca și atunci când îți tai un deget sau o mână, nu suferă doar membrul respectiv ci tot trupul. În legătură cu soțul, trebuie lui să îi zâmbiți să îi vorbiți frumos, să aveți o relație deschisă în care să vă mărtursiți unul altuia plusurile și minusurile dar într-un mod frumos, costructiv, fară reproșuri și orgolii.

Să mergeți să vă mărturisiți la duhovnicul dumneavoastră, și dacă vă dă dezlegare, să vă împărtășiți. Împărtășania face minuni. Încercați să mai participați și la Sf. Liturghie, este un moment pe care îl dedicăm lui Dumnezeu, un moment de rugăciune, de liniște, unde Dumnezeu ni se descoperă în diferite moduri.

Apoi rugați-vă. Rotați-vă cât de mult puteți. Rugăciunea este dialogul nostru cu Dumnezeu. Și în rugăciune Dumnezeu ne luminează să facem ceea ce este mai bine pentru noi.

Cu drag,

Pr. Dorin Crișan