Cum poate un tânăr să se pregătească pentru viața de familie?

319

În Biblie se spune: „Femeia bună este parte bună și este dată câștig celor care se tem de Domnul” (Înțelepciunea lui Isus Sirah 26, 3).

Uneori mi se adresează cu o astfel de întrebare tineri sau tinere care vor să se căsătorească. Și atunci când, drept răspuns, le pun anumite întrebări la care nu se așteaptă, adeseori se dovedește că ceea ce caută aceștia, de fapt, nu este o familie. În primul rând, omul trebuie să știe ce este o familie și dacă el își dorește cu adevărat așa ceva. În Sfânta Scriptură, în special în Epistolele Apostolului Pavel, sunt prezentate în profunzime esența familiei și responsabilitățile reciproce ale soțului și ale soției, relațiile dintre copii și părinți. Noi, preoții ortodocși, putem da sfaturi eficiente numai creștinilor – tinerilor care au aceeași credință ca și noi. Astfel, primul, cel mai important și general valabil sfat, pentru orice situație din viață, este următorul: trebuie să fim creștini ortodocși zi de zi, într-un mod din ce în ce mai profund. De exemplu, trebuie să alocăm sistematic timp pentru studiul consecvent al Scripturilor. Atunci toată imaginea de ansamblu a vieții noastre se va construi într‑un mod armonios. În primul rând, vom dobândi înțelegerea corectă a circumstanțelor vieții, iar apoi și capacitatea de a acționa independent, astfel încât rezultatul obținut să nu fie neașteptat și dureros, ci să fie răsplata pentru judecata cumpănită și munca dusă până la capăt cu răbdare.

Din publicaţia editată de Mănăstirea Putna, Cuvinte către tineri, Editura Mitropolit Iacov Putneanul, Mănăstirea Putna, 2015