Cum ar trebui să înțelegem dragostea dintre un băiat și o fată la vârsta adolescenței?

299

Atunci când un grup de tineri, băieți și fete de vreo 15 ani, m-au întrebat care sau cum ar trebui să fie relațiile lor, le-am răspuns: „Relația este una singură: dragostea.” M-au privit uimiți. Am continuat: „Nu știu ce înțelegeți voi prin dragoste. Vă voi spune două calități, care, atunci când există, este vorba despre dragoste, iar atunci când nu există, orice nume vreți să îi dați, sigur însă nu poate fi vorba despre dragoste.” „Care sunt cele două trăsături?”, m-au întrebat. Și le-am răspuns: „Respectul și aprecierea. Pot spune că te iubesc și să nu te respect? Sau să nu te apreciez? Pot să te iubesc și să râd de tine?” „Nu!”, mi-au răspuns într-un glas. „Foarte bine! Deci, învățați să iubiți.” Și au învățat, au iubit și s-au îndrăgostit și au întemeiat familii care rezistă până în ziua de astăzi.

Se știe faptul că această „săltare” – să-i spunem așa – a dragostei vine destul de devreme. Pe mine, aceste sentimente adevărate mă emoționează. Însă trebuie ca această „săltare” să se maturizeze, ca să poată fi adevărată. Le explic tinerilor că ceea ce simt este de fapt o primă descoperire a planului de creație a lui Dumnezeu, care a făcut pe om bărbat și femeie. De asemenea, să aibă grijă să nu o piardă. Le mai spun că, datorită faptului că acum este o primă săltare, tresărire, este posibil ca mâine să se schimbe sentimentele. Este posibil ca mâine, poimâine, să se schimbe persoana față de care astăzi simte acea tresărire. Aceste sentimente au nevoie de cultivare. Căci, chiar dacă se schimbă către o altă persoană, nu trebuie să se lase în urmă răni. Și le dau exemplul florii de lămâi, care, de cum începe să apară lămâia, mică, mică, trebuie să așteptăm până ce va crește mare, ca să o putem folosi. În caz contrar, dacă o luăm mai devreme, nu ne va folosi la nimic. Le mai spun că Sfântul Ioan Gură de Aur afirma că această sămânță a iubirii Dumnezeu a cultivat-o înlăuntrul nostru și trebuie să avem grijă ca ea să crească după planul și voia Lui.

Le atrag atenția că și ei pot deveni incapabili să iubească și să se îndrăgostească în viitor, dacă se lasă îndrumați de egoismul propriu și nu de iubire. (Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolit de Sisaniou și Siatista).

Din revista ”Cuvinte către tineri – Putna 2017”