Creștinul trebuie să-și spovedească păcatele în fața preotului!

275

Spovedania, fără îndoială, este obligatorie pentru curăția sufletului. ”Porți greutatea și fierbințeala suferinței operației, dar vei fi sănătos apoi. Asta înseamnă că la spovedanie trebuie să descoperi toate faptele nerușinate, fără a ascunde ceva, deși este dureros, rușinos, umilitor. În caz contrar, rana va rămâne nevindecată, va durea și va zdruncina sănătatea sufletească, va rămâne drojdie pentru alte neputințe sufletești sau obișnuințe păcătoase și patimi. Preotul este medicul duhovnicesc; nu te rușina, arată-i rănile cu sinceritate, deschis, cu credulitatea unui fiu: duhovnicul este tatăl tău duhovnicesc, care trebuie să te iubească mai mult decât tatăl și mama ta după trup, deoarece iubirea lui Hristos, este mai presus de iubirea trupească, firească; duhovnicul trebuie să dea răspuns pentru tine la Dumnezeu.

De ce viața noastră a devenit atât de necurată, plină de patimi și deprinderi păcătoase? Din cauză că foarte mulți își ascund rănile sau bubele sufletești, de aceea bolesc, se enervează și nu poți să îi tratezi.”

Protoiereu Grigorie Diacenko, Lupta cu păcatul, trad. din rusă de Corina Alexandra-Toader, Galați, Edit. Egumenița, 2016, p. 58-59