Creștinul trebuie să fie conștient, când se duce să se spovedească, că se mărturisește lui Dumnezeu

1064

Eu am o opinie: nu sunt așa de mulți creștini buni ca să merite duhovnici buni. Totuși, nu ducem lipsă de duhovnici. Sigur că și dintre duhovnici sunt cu puteri mai mari, duhovnicește vorbind, sau cu puteri mai mici. Dar sunt duhovnici, au puterea de a lega și de a dezlega păcatele.

Trebuie să facem tot ce-i posibil ca omul să se mărturisească sincer. Că aceasta aduce mântuirea. Creștinul trebuie să fie conștient, când se duce să se spovedească, că se mărturisește lui Dumnezeu, Care este Atotștiutor și, ori spui, ori nu spui tot, Dumnezeu le cunoaște pe toate. Dar, dacă ai rezerve în a te mărturisi complet, în cazul acesta este foarte grav. Înseamnă că Îl minți pe Dumnezeu. Nu te duce, atunci. Nu te mai duce! Caută-ți un duhovnic căruia să-i poți spune toate păcatele.

Mai este încă ceva. Nici prea ușor să-ți pui sufletul în palmă la oricine. Asta înseamnă lipsă de înțelepciune. Te mărturisești cu ușurință la oricine și îl smintești, poate, și-i dai ocazia de a te judeca. Știu unele cazuri din acestea, de preoți care mi-au fost duhovnici, iar apoi au ajuns să le spună la oameni tot felul de aiureli. Unul dintre aceștia spunea: „Eee, știu eu cine-i, că doar l-am spovedit, eu i-am fost duhovnic”. Iată ce se poate întâmpla dacă-ți alegi cu ușurință duhovnicul. Trebuie să fii atent la cine te mărturisești.

Arhiepiscop Iustinian Chira, Trăiți frumos și-n bucurie, în vol. Crinii Țarinii II, Mănăstirea Putna, Edit. Nicodim Caligraful, 2014, p. 11-12