Copilul are nevoie de oameni fierbinte-rugători în preajma sa

231

Copilul are nevoie de oameni fierbinte-rugători în preajma sa. Mama să nu se mărginească doar la a-și mângâia copilul doar pe creștet, ci să-i ofere totodată și mângâierea rugăciunii. În adâncul sufletului copilului simte mângâierea duhovnicească pe care i-o trimite în taină mama, și este atras de ea. Se simte ocrotit, în siguranță când mama își îmbrățișează în chip tainic copilul prin rugăciunea neîncetată, stăruitoare și fierbinte, ajutându-l să scape de încordare.

Mamele știu să se zbuciume, să de-a sfaturi, să spună o grămadă de lucruri, dar nu au învățat să se roage. Sfaturile și îndrumările necontenite fac mult rău. Copiii n-au nevoie de multe cuvinte. Cuvintele lovesc în urechi, dar rugăciunea merge direct la inimă. E nevoie de rugăciune, izvorâtă dintr-o credință eliberată de povara grijilor, dar și de exemplu bun.

Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul, Sfaturi despre creșterea și educarea copiilor, trad. din greacă de  protopresbiter dr. Gabriel Mândrilă, București, Edit. Sophia, 2016, p. 33-34