Ce trebuie să facă un student în post?

295

Un student în post trebuie să fie student, fără partea boemă din el. Deci decupaţi „dent” şi lăsaţi „studio”. Eu cred că un student în post ar trebui să studieze de două ori mai mult, să se roage constant, să-şi respecte prietenii, şi mai cu seamă să nu uite că din când în când, ca student, este îngăduit şi să facă foame.

Fundamental în Postul Crăciunului este să începeţi să-L naşteţi pe Hristos. Să vă lăsaţi „însărcinaţi” toţi în a-L naşte pe Hristos. Pâmă la urmă, toată construcţia postului este o plecare de la zero către Hristos. Şi aceasta e şi frumuseţea Ortodoxiei: niciodată nu poţi să spui că o ai deplin! Ţineţi minte, după ce v-aţi înpartaşit, ce ziceţi?” Şi ne dă nouă să ne împărtăşim cu Tine mai adevărat în ziua cea neînserată a Împărăţiei Tale!”

Şi să-L naşteţi pe Hristos înseamnă, în primul rând, a căuta mijloacele prin care Hristos să vă deţină, hai să-i spunem, Partener de fiecare zi. Să nu vă mai temeţi atâta! Ia inventaţi un pic cam cum aţi vrea să staţi de vorbă cu Hristos şi cum aţi vrea să trăiţi cu El. Pentru că noi, de obicei, suntem foarte temători.

Din Constantin Necula, Gânduri şi miride, ed. Agnos, Sibiu, 2009, p. 204-205