Ce Înțelegem prin tineret?

283

Prin “tineret” intelegem ipostasele in dezvoltare, si incercam sa avem in minte o intelegere autentic ortodoxa a persoanei. Prin “biserica” intelegem Trupul lui Hristos, credincios adevarului Sau si vietii in Duhul Sau. Tineretul orthodox apartine Bisericii. Copiii, chiar si bebelusii nu sunt “viitori” membrii ai Bisericii, ei sunt deja membri deplin ai acestui trup tainic. Sfintenia e profund personala, depinde de fiecare dintre noi cat de mult cultivam darul primit la Botez. Dar sfintenia nu este izolata. Ea actioneaza ca drojdia in aluat. Fiecare dintre noi are ceea ce Sfantul Petru numeste “preotie imparateasca” (I Petru 2, 9); ce-a mai inalta expresie a acestei preotii este rugaciunea noastra pentru ceilalti. Nu functia in biserica “promoveaza” pe cineva. Trebuie sa ne gandim bine la asta si sa avem grija sa nu lasam ca mentalitatea lumii in aceasta chestiune sa influenteze viata bisericeasca, in ceea ce priveste problema rolului femeilor, mai ales in tarile unde neortodocsii au femei preoti.

Laicii, oamenii cu deficiente fizice sau mentale, bolnavii, oamenii instruiti sau fara carte, toti isi pot aduce o contributie pretioasa la viata bisericii. Cand cineva vorbeste despre ascultatea fata de ierarhie, sau de incredere in parintele duhovnicesc, tinerii se plang ca nu mai exista povatuitori intelepti. Ascultarea este cheia invatarii voii lui Dumnezeu. Desigur, faptul ca esti tanar nu te obligă sa renunti la parerea ta in problemele legate de Biserica. Dar nu trebuie uitat niciodata ca daca biserica nu este o hierocratie clericala, nu este nici o democratie populara; conducerea ei se face prin harul lui Dumnezeu. Tinerii trebuie sa caute si sa invete si ei caile Traditiei, si anume caile sfintilor, care au rezistat probei timpului, si sa se straduiasca sa traiasca potrivit acestora in epoca lor.

Maica Magdalena, Cum sa comunicam copiilor credinta ortodoxa, Convorbiri, reflectii si alte sfaturi, Editia a III-a, Editura Deisis, Sibiu, 2008, p. 285-289