Ce înseamnă sintagma „doctori fără de arginţi”?

488

Creştinii ortodocşi cinstesc astăzi, 31 ianuarie, pe sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan. Denumirea aceasta de doctori fără de arginţi derivă din faptul că aceştia vindecau pe cei bolnavi, din iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, însă nu acceptau răsplată pentru serviciile lor. Astfel, pentru că propovăduiau pe Hristos şi tămăduiau mulțimea „fără onorariu” au primit această titulatură de „doctori tămăduitori fără arginți”.

În Sinaxarul Bisericii Ortodoxe se regăsesc mai multe exemple de sfinţi care au avut pregătire în domeniul medicinei şi au exercitat actul medical în numele lui Hristos oferind vindecare fără să primească o răsplată materială:

  • Sf. Cosma și Damian din Asia Mică (1 noiembrie);
  • Sf. Mc. Chir și Ioan (31 ianuarie);
  • Sf. Mc. Talaleu (20 mai);
  • Sf. Mc. Cosma și Damian din Roma (1 iulie)M;
  • Sf. Mc. Ermolae (26 iulie);
  • Sf. Mc. Pantelimon (27 iulie);
  • Sf. Mc. Fotie şi Anichit (12 august);
  • Sf. Diomid, (16 august) etc.

Conform relatărilor din sinaxare, observăm că după ce tămăduiau pe bolnavi mărturiseau că au făcut acest lucru cu ajutorul lui Dumnezeu. Astfel, spre exemplu, după ce au vindecat o femeie de duh necurat, Sfinţii Cosma şi Damian i-au spus: „Noi suntem Cosma şi Damian, robii lui Hristos (…) şi te-am izbăvit pe tine de diavol, cu darul lui Dumnezeu”.

Însă, există şi exemple recente de medici care au profesat având încrederea că Dumnezeu lucrează prin mâinile lor. Un nou doctor fără de arginţi este socotit şi Sfântul Luca al Crimeii. Fiind un chirurg vestit, episcopul Luca a primit aprobarea de a opera în spitalele din închisorile prin care a fost purtat. Fiecare operație începea și se încheia cu o rugăciune către Maica Domnului, iar curățarea trupului cu iod, spre dezinfectare, Sfântul o făcea în semnul crucii.

Sfinţilor cei fără de arginţi şi de minuni făcători, cercetaţi neputinţele noastre; în dar aţi luat, în dar daţi-ne nouă.

Sursa: basilica.ro