Ce fel de poziție trebuie să aibă monahul față de ateism, francmasonerie, mișcarea new age, erezie?

96

-Să le atace, dacă se ivesc în calea lui, ca pe niște neavenite, ca pe niște primejdii pentru învățătura creștină. Francmasonii, ateii, o serie întreagă de sataniști, eretici, în general, trebuie combătuți cu orice chip, pentru că ei Îl atacă pe Hristos. Spunea un Sfânt Părinte, cu foarte mare dreptate: ” Dacă fratele tău iți scoate ochii, degeaba te superi. Dar dacă Îl atacă pe Hristos, mânie-te tare!”

Trebuie atunci să-L apăram pe Hristos cu mânie… Aceștia anulează venirea Mântuitorului în lume. Au rămas puterile cerești înghețate de puterea lui Dumnezeu. El vine, ia chip omenesc – cinste mare, omule, ți-a făcut, numai pentru că a luat chip omenesc. A suferit, a învățat, a spus niște lucruri. N-a rămas nimic nespus. Se răstignește, suferă, și ei anulează aceste lucruri, cum fac și sectarii.

Dar pe mine nu mă sperie, nu mă îngrijorează. Cine este slab, să se ducă după ei. Și să nu fie nimeni slab. Să fie prezente în noi cuvintele Mântuitorului: Îndrăzniți, Eu am biruit lumea! Când a zis așa, a spus că și noi am biruit, nu numai El. Pentru că odată ce suntem îmbrăcați în Duhul lui Hristos și suntem răscumpărați de El, prețuim cât prețuiește El.

Ne vorbește Părintele Arsenie, Vol. 3, Edit. Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 37