Ce este smerenia și cum o putem dobândi?

531

Smerenia este fructul înțelepciunii. Un om înțelept și învățat este întotdeauna smerit. Ignoranții sunt orgolioși. Și asta este foarte important de știut. Mai mult, un om cu viață sfântă totdeauna este smerit. Pe măsură ce te apropii de lumina divină, îți vezi propriile tale limite și îți dai seama că nu îți poți permite să fii mândru, orgolios.

Eu, dintotdeauna, am iubit foarte mult curățenia fizică și curățenia morală. N-am putut suporta murdăria, așa cum nu am putut suporta niciodată ignoranța care este tot o murdărie, dar de natură spirituală. Curățenia te poate ajuta să fii smerit. De ce? Pentru că ea este un pisc pe care nu-l poți atinge niciodată. Nu poți realiza în totalitate curățenia. Și atunci te umilești pe tine, în primul rând. În forul tău interior nu-ți vine să te mândrești. Zici: „Sunt păcătos”, deși poate că ai o curățenie și o viață morală destul de înaintată. Dar nici cel mai mare sfânt nu este desăvârșit. Și atunci, văzând că n-ai realizat ceea ce iubești așa de mult – puritatea, curățenia, desăvârșirea – atunci, în mod normal, devii foarte smerit.

Arhiepiscop Iustinian Chira, Trăiți frumos și-n bucurie, în vol. Crinii Țarinii II, Mănăstirea Putna, Edit. Nicodim Caligraful, 2014, p. 155-156