Câte lucruri trebuie să facem după spovedanie?

334

Află, frate, că după spovedania făcută cum se cuvine cu smerenie și cucernicie, trebuie:

1. Să împlinești canonul și pedeapsa pe care ți-a dat-o duhovnicul tău, fie că este post, fie că sunt metanii, fie rugăciune sau orice altceva.

2. Trebuie să-ți faci cu mulțumire, cu răbdare și fără să te plângi canonul și să nu respingi lecția pe care Dumnezeu ți-o va da ca să te vindece de păcate, fie că este vorba de boală, de nedreptate, de pierderea averii, de moartea înainte de vreme a celor dragi și a rudelor, fie de vorbe urâte ce se spun despre tine și de necinstea care ți se face, fie de alte ispite care vin de la demoni, de la oameni sau de la firea atinsă de stricăciune. Toate acestea, mai ales vorbele urâte și necinstea, nasc în inima ta suferință și smerenie și de aceea Dumnezeu îngăduie să ți se întâmple. De aceea a spus un Părinte: ”Atunci când suferi foarte mult din pricina vreunei vorbe urâte sau a necinstei să știi că ți-a fost de mult folos”. Altul zicea atunci când i se întâmplă vreo întristare: ”Este cuptorul lui Iisus”. Dumnezeu l-a pedepsit pe David după ce i-a iertat păcatul uciderii și pe cel al adulterului. Pentru că Dumnezeu este cel mai înțelept Duhovnic și El știe cum să-i îndrepte pe păcătoși mai bine decât orice duhovnic, dându-le canonul potrivit.

Sf. Nicodim Aghioritul, Despre metanie-pocăință, trad. din neogreacă în lb. română de Zenaida Anamaria Luca, Sfântul Munte Athos, edit. Panaghia, 2004, p. 26