Batându-ne joc de oameni, defapt îl mustrăm pe Dumnezeu pentru creație

148

De ce ne batem joc și îi defăimăm pe cei de lângă noi pentru anumite defecte, doar pentru a ne crede mai importanți?! Oare, nu și acești oameni sunt creația desăvârșită a lui Dumnezeu? Oare, nu toți oamenii ca cei slabi și cei tari; ca cei săraci și cei bogați; ca cei cu defecte fizice; ca cei bolnavi și cei sănătoși, nu formează toți aceștia cea mai importantă creație a lui Dumnezeu? Și a zis Dumnezeu: „Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră…(Facere 1, 26). „Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie” (Facere 1, 27). Vedem cum Dumnezeu a făcut pe om. Deci nu a creat pe om după aceste stări sociale și fizice enumerate mai sus. Spune chiar că l-a făcut după chipul și asemănarea Sa. E de la sine înțeles că nu avem dreptul să defăimăm pe om.

Trebuie să înțelegem că omul este creatura lui Dumnezeu cea mai importantă din câte a creat, care este desăvârșită, iar atunci când ne batem joc de oameni, nu facem altceva decât să îl mustrăm pe Dumnezeu că omul creat de El nu este desăvârșit și perfect, deci aducem prin aceasta o hulă Lui, Cel care ne-a creat și pe noi.

„Cel ce își bate joc de sărac defaimă pe Ziditorul lui; cel ce se bucură de o nenorocire nu va rămâne nepedepsit” (Pilde 17, 5). Să nu râdem nici de săraci, pentru că putem ajunge noi în locul lor, și nu ne-ar place să râdă alții de noi. Dumnezeu a făcut lumea din iubire, așa că și noi trebuie să arătăm iubire la rândul nostru, față de semenii noștri, pentru că nu este altceva decât răspunsul nostru la chemarea lui Dumnezeu. „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău, și din toată puterea ta. Aceasta este cea dintâi poruncă” (Marcu 12, 30), „iar a doua aceasta este: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Mai mare decât acestea nu este altă poruncă” (Marcu 12, 31). Trebuie să mai știm că aproapele nostru nu sunt doar rudele, ci și vecinii și străinii chiar.

În concluzie iubirea este criteriul plăcut lui Dumnezeu, spre care El însuși ne îndeamnă să câștigăm Împărăția Cerurilor, cu iubirea. Așadar, trăiți frumos și-n bucurie. Dumnezeu să ne pătrundă în inimi!

Gogeanu Ștefan