Adevărurile copiilor despre dragoste

310

„Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Mat. 5, 8)

Nu de puține ori, copiii ne surprind sau chiar ne pun în încurcătură pe noi, cei mari, prin profunzimea ideilor lor. Aceasta pentru că marile adevăruri ale vieții nu izvorăsc neapărat dintr-o minte inteligentă, ci dintr-o inimă curată. Este ceea ce au copiii, este ceea ce am avut și noi, câtă vreme ne-am păstrat curăția. Și unei astfel de inimi i se deschide împărăția lui Dumnezeu: „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a unora ca aceștia este împărăția lui Dumnezeu. Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăția lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea”. (Mar. 10, 14-15).

Cuvintele de mai jos sunt gânduri despre dragoste ale copiilor de la Grădinița „Grădina Secretă” din Chișinău, culese într-un interviu din anul 2012. Deși par spuse în joacă, ele se apropie în mod surprinzător de caracterizarea făcută dragostei de Sfântul Apostol Pavel: dragostea este „mare” („nu cade niciodată”), „cuminte” („nu se poartă cu necuviință”), „îți ascultă ideile” („nu caută ale sale”), „dulce” („binevoitoare”). Este o dragoste pură, lipsită de pasiune sau egoism, care se deschide spre celălalt fără să-l înrobească. Este o dragoste în care putem să-L recunoaștem pe Însuși Dumnezeu. Dar este și un fel de a iubi care trebuie recâștigat, față de semeni și față de Dumnezeu.

Monah Iustin T.

Impresii ale copiilor despre: „Cum arată dragostea?”.

Anastasia
– Cum arată dragostea?
– Mare și… cuminte.
– Pe cine iubești tu?
– Pe Grigoraș, fratele meu cel mai micuț!
– Câți ani are Grigoraș?
– Nici unul…


Vladimir
– Dragostea e când cineva îți ascultă ideile tale…
Dragostea înseamnă să te aduni și să te iubești.


Laura
– Mie dragostea îmi place când sunt lângă părinții mei. Și când îi văd pe ei, văd că ei… mă iubesc!


Nicoleta
– Dragostea este mare… Dragostea este o iubire mare.
– Ce simți tu când iubești?
– Când mă apropii de mama cu pieptul… piept la piept!


Simona
– Cum arată dragostea?
– Dulce!
– Ai gustat-o?
– Da.

Din publicaţia editată de Mănăstirea Putna, Cuvinte către tineri, Editura Mitropolit Iacov Putneanul, Mănăstirea Putna, 2014, p. 71