15 ierarhi și peste 6.000 de tineri, la slujba Sfintei Liturghii solemne din cadrul ITO 2017

228

Mii de tineri veniți din toate colțurile țării și din străinătate, dar și numeroși credincioși, au participat în această dimineață la Sfânta Liturghie din cadrul ITO 2017. Slujba a fost oficiată pe un podium special amenajat, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios şi Vianis, înconjurat de un sobor de 14 ierarhi din ţară şi străinătate: IPS Părinte Dimitrios, Mitropolit de Irinopolis, IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Nicholas, Mitropolit de Akhalkalaki şi Kumurdo, IPS Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, PS Părinte Grigorie, Episcop de Suprasl, PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei, PS Părinte Nicholas, Episcop de Amathundas şi vicar al Mitropoliei de Limassol, PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, PS Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului și PS Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii participanți la ITO 2017, dirijați de Andrei Grosu.

„ITO organizat la Iași este prilej de a gusta din libertatea cea adevărată”

Înainte de începerea slujbei, Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un scurt cuvânt de învățătură: „Dacă întrebăm, în general, cum se manifestă libertatea omului, cred că cei mai mulți dintre noi am răspunde că înseamnă să mergem unde dorim, fără nici o îngrădire, și nimeni să nu ne oprească să mergem acolo unde tânjește inima noastră. Dacă ți se dă însă, posibilitatea să mergi și în cer, să fii și pe pământ, să fii deopotrivă cu cei care au fost în istorie, dar și cu cei care vor veni, oare nu vom spune «Vreau să fiu și eu liber și în cer și pe pământ, și cu cei plecați dintre noi și cu cei care sunt acum în viață!»? Spațiul și timpul în care omul poate să împlinească această dimensiune cosmică este Sfânta Liturghie. (…) Pentru aceasta ne-am botezat, pentru aceasta suntem creștini ortodocși, pentru aceasta credem că ITO organizat la Iași este prilej de a gusta din libertatea cea adevărată dăruită în cadrul relației noastră cu Dumnezeu”.

După prima parte a Sfintei Liturghii și rostirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios şi Vianis, a citit mesajul din partea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. „Biserica le oferă tinerilor nu doar «sprijin», ci şi «adevărul» noii vieţi divino-umane în Hristos. Tinerii ortodocşi trebuie să fie conştienți de faptul că sunt purtători ai tradiţiei seculare şi binecuvântate a Bisericii Ortodoxe, însă totodată ei sunt şi continuatorii acestei tradiţii, ei vor păzi plini de curaj şi vor cultiva cu dinamism taina cerească şi pământească a Ortodoxiei pentru a oferi mărturia creştină cea bună. Din rândul vostru vor ieși viitorii slujitori ai Bisericii lui Hristos. Voi, tinerii, nu sunteți doar viitorul Bisericii, ci şi expresia vie a vieţii Bisericii în prezent, în iubire de Dumnezeu şi de oameni”, a amintit Sanctitatea Sa în mesajul transmis.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc și hirotonia întru preot a diaconului Florin Ionuț Braiș. Unul dintre cele mai emoționante momente din cadrul Sfintei Liturghii a fost cel în care cei peste 6.000 de tineri au cântat Paraclisul Maicii Domnului, precum și cel în care tineri din delegațiile străine prezente la eveniment au intepretat cântări specifice țării lor.

Spre finalul slujbei, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a prezentat mesajul transmis de Președinția României, în care s-a amintit de eforturile Bisericii Ortodoxe în procesul de dezvoltare a țării, în procesul de integrare socială și de dezvoltare spirituală a tinerilor.

Olimpici internaționali premiați cu distincția „Crucea Moldavă”

De asemenea, cinci olimpici din Moldova, care au obținut rezultate excepționale la concursuri internaționale, au primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni. „Ignoranța îl transformă pe om din om adevărat, în sclav, în timp ce cunoașterea, dacă e dublată și de o atitudine smerită, îl face pe om liber. Căci nimic nu e mai frumos decât să fii om inteligent și cu atitudine smerită; aceasta este cea mai potrivită combinație, așa cum cea mai urâtă este să fii ignorant și mândru. Câțiva dintre fiii Moldovei din dreapta și din stânga Prutului, fiind înzestrați de Dumnezeu cu inteligență multă, au reușit – prin strădania părinților biologici și a părinților după suflet și învățătură – să primească, în România și în afara ei, premii de seamă, arătând prin aceasta că omul care se străduiește și are dascăli pe potrivă învinge și primește cununa biruinței, cum spune Sfântul Apostol Pavel” a precizat IPS Părinte Teofan la înmânarea distincțiilor. Distincția „Crucea Moldavă” a fost oferită următorilor tineri: Andrei Sandu (clasa a X-a, Colegiul Național din Iași) care a obținut medalia de aur la a XI-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată la Nisa, în Franța, în perioada 21-30 august 2017; Cosma Tudor Cristian (clasa a XI-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași) care a obținut medalia de aur la a XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaționale Pluridisciplinare, desfășurată la  Yakutsk, Federația Rusă, în perioada 14-22 iulie 2017;  Lehaci Miruna (clasa a VI-a, Colegiul Național din Iași), care a obținut locul I la Campionatul Mondial de Șah Școlar, desfășurat la Iași, în perioada 21-30 aprilie 2017; Ştefan Răzvan Bălăucă (clasa a XI-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani) care a obținut medalia de aur la a XI-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului desfășurată la Nisa, în Franța în perioada 21-30 august 2017 și medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Lingvistică, desfășurată la Dublin, în Irlanda și Alexandru Rudi (clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, din Durlești, Chișinău, Republica Moldova) care a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată în perioada 16-23 iulie 2017 la Rio de Janeiro în Brazilia.

Programul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși va continua astăzi cu „Târgul Meșterilor Populari” și „Festivalul Bucuriei” în Parcul Expoziției și cu un Spectacol de muzică folk în Grădina Botanică. După-amiază, de la ora 17.15, va avea loc „Marșul Tinereții” pornind din Parcul Copou, până la Catedrala Mitropolitană. Seara se va încheia cu un concert în fața Palatului Culturii.

Partenerii ITO 2017 sunt Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) Iași, Palas Mall, Rofilco, YTranslations, Editura „Doxologia”, Asociația Art-Meșteșugurile Prutului, Asociația „Comunio”. (Tudorel Rusu, Ioana Stoian)

Sursa: doxologia.ro